POPgroningen

POPgroningen

POPgroningen zet zich in om de katalysator van de popcultuur in de provincie Groningen te zijn. Vanuit deze visie werken ze naar een beter klimaat voor de regionale popcultuur. Als provinciale popinstelling hebben ze als primaire taak om te informeren, adviseren, ondersteunen en ontwikkelen.

Headerfoto: The Movement © Jan Westerhof

Wat vind je op POPgroningen.nl?

Hier vind je antwoorden op vragen als “Hoe kom ik aan optredens?”, “Wat komt er allemaal bij een optreden kijken?”, “Hoe promoot ik mijn muziek/act/shows?”, “Hoe zit het met de zakelijke kant van het muzikantschap?”. Verder vind je er o.a. popnieuws en een overzicht van de Groningse popscene.

Wat kun je doen bij POPgroningen?

Er zijn verschillende activiteiten waar je aan kan deelnemen, zo is er de POPgroningen Talent Award, waarin je als act optreedt en feedback krijgt van een professionele jury, waardoor je concrete handvaten krijgt om je (verder) te ontwikkelen. De uiteindelijke act wordt nog extra gepusht door promotie; een coachingtraject met een coach (muziekprofessional); optredens op festivals; deelname in een deel van het lesaanbod van relevante opleidingen en een muziekwinkel waarde-cheque.

Verder is er Grunnsonic. Dat is het voor iedereen gratis toegankelijke showcasefestival van Groningse acts dat tegelijk en in samenwerking met Eurosonic plaatsvindt in de binnenstad van Groningen. Hierbij wordt je als act door middel van workshops voorbereid op je optreden om er zo veel mogelijk voor jou uit te halen.

Eurosonic POPgroningenOrange Skyline, Eurosonic © Floris Duijn

POPgroningen heeft binnen Eurosonic een podium geregeld om jaarlijks drie Groningse toptalenten uit te lichten. Op deze manier geven ze deze acts de kans om zichzelf onder de aandacht te brengen van professionals uit de muziekindustrie die Eurosonic bezoeken.   

Band on the Run is een samenwerking tussen de noordelijke popkoepels Friesland Pop, POPgroningen, K&C Drenthe en Neushoorn. Bandleden van de acts worden willekeurig aan elkaar gekoppeld en zullen binnen zeer korte tijd nieuwe nummers moeten bedenken, uitwerken en presenteren voor publiek. Daarnaast wordt de acts dit weekend ook wat bijgeleerd over de zakelijke kant van muzikantschap.

POPgroningen organiseert jaarlijks een provinciebrede popmeeting. Een laagdrempelige, nuttige meeting voor iedereen die actief is in het popveld van provincie en stad Groningen: festivals; concertorganisatoren; faciliteiten-aanbieders; instellingen; regionale overkoepelende organisaties en clubs en natuurlijk popmuzikanten. 

Naast optreedmogelijkheden biedt POPgroningen ook workshops met diverse professionals uit de muziekindustrie aan. Dit gebeurd in de vorm van Skills & Knowledge Sessions. Bedacht voor de jonge popmuzikanten met een bestaande podium-act uit stad en provincie Groningen. Het begint allemaal met het maken van goede muziek. Alleen, wat komt daarna? Afhankelijk van het onderwerp van de sessies worden er passende professionals en ervaren muzikanten uit regio Groningen uitgenodigd.

Skills Knowledge Sessions POPgroningenSkills & Knowledge Sessions © Joost Nuiten

POPgroningen werkt nauw samen met Groningse organisaties, festivals en evenementen ter bevordering van de Groningse muziekscene. Dit doen we in verschillende vormen: advies; deelname in een programmaraad; een deel / een podium van een festival programmeren; de volledige programmering.

Hun Backstage is een interactief netwerkplatform voor de popcultuur in provincie Groningen. Acts, vormgevers, programmeurs, marketeers e.d. werkzaam in de popcultuur kunnen hier kosteloos en vrijblijvend een profiel aanmaken. Deze profielen dienen o.a. als een open, voor iedereen toegankelijk overzicht en database, wat door iedereen gratis gebruikt kan worden.

POPgroningen is de officiële popkoepel van provincie Groningen en maakt deel uit van stichting VRIJDAG.

Social media

Facebook: https://www.facebook.com/POPgroningen/

Twitter: https://twitter.com/POPgroningen

Youtube: https://www.youtube.com/user/POPgroningen