POPgroningen

POPgroningen

POPgroningen is de officiële popkoepel van provincie Groningen en maakt deel uit van Stichting VRIJDAG.

Bij POPgroningen ben je aan het goede adres als je je met popmuziek bezighoudt. Je vindt er enorm veel informatie over bijvoorbeeld oefenruimtes, studio's, podia, bands in de regio, gageverklaringen, subsidies et cetera.

Ook optredens van lokale bands op verschillende lokale podia, de website van POPnl en andere interessante online media voor en over popcultuur vind je hier.

POPgroningen zet zich in om de katalysator van de popcultuur in de provincie Groningen te zijn. Vanuit deze visie werken we naar een beter klimaat voor de regionale popcultuur. Als provinciale popinstelling hebben we als primaire taak om te ondersteunen, ontwikkelen, te informeren en te adviseren.

Wat vind je op POPgroningen.nl?

HOME

Op de POPgroningen homepage vind je het laatste nieuws omtrent onze activiteiten en de Groninger Popscene.

PROJECTEN

Een overzicht van de verschillende projecten waar POPgroningen zich mee bezighoudt.

POPgroningen Talent Award

De POPgroningen Talent Award is dé opstap voor Gronings muzikaal talent om zich te profileren en kennis te maken met optreden in professionele omgevingen. Deze zoektocht naar talenten sluit aan bij de initiatieven van provinciale popinstellingen in de rest van het land en is voor POPgroningen een belangrijk scoutingsinstrument.

Grunnsonic
Grunnsonic is het voor iedereen gratis toegankelijke showcasefestival van Groningse acts dat tegelijk en in samenwerking met Eurosonic plaatsvindt in de binnenstad van Groningen.

Eurosonic
POPgroningen heeft binnen Eurosonic een podium geregeld om 3 talentvolle Groningse acts uit te lichten. Op deze manier geven we deze acts de kans om zichzelf onder de aandacht te brengen van professionals uit de muziekindustrie die ESNS bezoeken, evenals onder de aandacht van reguliere festivalbezoekers.

POPgroningen Podia
POPgroningen werkt nauw samen met Groninger organisaties, festivals en evenementen ter bevordering van de Groninger muziekscene. Dit doen we in verschillende vormen: advies; deelname in een programmaraad; een deel / een podium van een festival programmeren; de volledige programmering.
Een lijst van partners waarmee POPgroningen samenwerkt of mee heeft samengewerkt.

Band On The Run
Band on the Run is een samenwerking tussen de noordelijke popkoepels Friesland Pop, POPgroningen, K&C Drenthe en Neushoorn Academy. Elke popkoepel levert een pareltje uit de provincie aan, die in het weekend van 14, 15 en 16 oktober gezamenlijk aan de slag gaan in Neushoorn. Vrijdagavond spelen alle bands in het Neushoorn Café. Zaterdag en zondag wordt er gerepeteerd, worden nieuwe tracks gemaakt en wordt er opgenomen. Zondagmiddag worden de nieuwe nummers vervolgens gepresenteerd in Neushoorn Café. 

Coachingstrajecten
POPgroningen organiseert en begeleidt het coachingstraject van de winnaar van de POPgroningen Talent Award. Een jaarlijkse cyclus scouten – informeren – ontwikkelen – professionaliseren - presenteren wordt vervolmaakt waarbij aan alle elementen, noodzakelijk voor een succesvol talentontwikkelingstraject, wordt voldaan.

Popmeeting
Sinds 2013 organiseren we jaarlijks een provinciebrede popmeeting. Een laagdrempelige, nuttige meeting voor iedereen die actief is in het popveld van provincie en stad Groningen: festivals; concertorganisatoren; faciliteiten-aanbieders; instellingen; regionale overkoepelende organisaties en clubs en natuurlijk popmuzikanten. 

NUTTIGE INFORMATIE

Hier een overzicht van de verschillende typen informatie die nuttig kan zijn voor Groninger muzikanten.

Bands 101: de basics
Overzicht van Bands 101: de basics.

Stageplan
Het stageplan is bedoeld voor de technici van een festival, (pop)podium of muziekcafé waar je gaat optreden.

Wie doet wat
Altijd willen weten wat een boeker, platenmaatschappij, programmeur, manager, publisher, distributeur en plugger doen? Een overzicht van beroepen in popmuziek

Electronic Press Kit
Een Electronic Press Kit (EPK) is de ideale tool om jezelf kernachtig voor te stellen: het pakket bestaat onder andere uit een biografie, een recente speellijst en livefragmenten van je shows.

Gage
We geven een duidelijke uitleg over hoe je gage uitbetaald kan worden.

Documentaires
Ter inspiratie hebben we een lijstje gemaakt van mooie muziekdocumentaires.

Eurosonic/Grunnsonic
10 lessen m.b.t. Eurosonic/Noorderslag, geschreven door Journalist Jasper van Vugt. 

Licht- en geluidverhuur
Een overzicht van licht- en geluidbedrijven

Media
Marketing, promotie, PR, reclame, publiciteit. Verschillende termen met een vergelijkbaar doel. Jezelf kenbaar maken aan de rest van Nederland. 

Blogs en websites
Groningse en Nederlandse blogs en websites

Radiozenders
Een overzicht van Groningse radio- en televisiezenders.  

Kranten en magazines
Een overzicht van Groningse en Nederlandse kranten en magazines.  

Oefenruimtes
Een overzicht van oefenruimtes in provincie Groningen

Open Podium/Jam sessies
Een overzicht van jamsessies in provincie Groningen

Opleidingen & lessen
Een overzicht van opleidingen & lessen in provincie Groningen.

Optreedmogelijkheden
Als band/act wil je natuurlijk graag optreden. Wij hebben een flink bestand met namen en adressen waar je voor optredens terecht zou kunnen.

Talent events
De (regionale) evenementen zijn speciaal opgezet om opkomend talent de kans te geven zich te profileren.

Festivals
Een jaaroverzicht van festivals die in de provincie Groningen plaatsvinden.  

Podia/Muziekcafés
Een overzicht van podia en muziekcafés in de provincie Groningen.

Poparchief Groningen
Poparchief Groningen is een initiatief van Stichting Gronings AudioVisueel Archief en RHC Groninger Archieven en is een combinatie van archief en online wiki met informatie over de rijke historie van de popcultuur in stad en provincie Groningen. 

Studio's
Een overzicht van muziekstudio’s in provincie Groningen.

Subsidies en fondsen
Een overzicht van landelijke en regionale subsidies en fondsen

AGENDA
In onze agenda zie je een overzicht van welke bands er per maand spelen. Ook staat hier meer info als je opgenomen wilt worden in onze agenda. 

OVER POPGRONINGEN
Visie
Contact
PopNL

BACKSTAGE
Onze Backstage is het interactieve netwerkplatform voor de popcultuur in provincie Groningen.

Acts, vormgevers, programmeurs, marketeers e.d. werkzaam in de popcultuur kunnen hier kosteloos en vrijblijvend een profiel aanmaken. De verzamelde profielen zullen o.a. dienen als een open, voor iedereen toegankelijke database, om zo een overzicht geven wat door iedereen gratis ingezien kan worden.

Artiesten
Een overzicht van de artiesten.

Vormgevers
Een overzicht van de vormgevers.

Professionals
Een overzicht van de professionals.


SOCIAL MEDIA
FB: https://www.facebook.com/POPgroningen/
Twitter: https://twitter.com/POPgroningen
Youtube: https://www.youtube.com/user/POPgroningen