Vragen

Heb je een vraag, kijk dan of je het antwoord hieronder vindt. Staat jouw vraag er niet bij, bel dan gerust 050 305 14 00, of kijk bij contact als je iemand van een specifieke afdeling wilt spreken.Kortingsregelingen

Studenten komen in aanmerking voor een korting van 10% op vertoon van hun OV-jaarkaart of studentenkaart. Je geeft dit aan bij de inschrijving en de korting wordt dan direct verrekend.

Middelbare scholieren die in het bezit zijn van een CJP/CKV-pas kunnen hiermee over enige tijd (een deel van) een cursus betalen. Onze PIN-apparaten zijn hiervoor nog niet geschikt.

Leerlingen die bij VRIJDAG muzieklessen volgen op een instrument, krijgen korting als ze daarnaast meedoen in een band, orkest o ensemble. Hierin heten zij 'zittende leerling'. Wie gebruik maakt van deze korting kan géén aanspraak maken op andere kortingen.

Voor kinderen in de stad Groningen

Jeugd Cultuurfond

In de stad Groningen is het Jeugdcultuurfonds actief. Het Jeugdcultuurfonds Groningen maakt het voor kinderen en jongeren van 4 tot 18 jaar mogelijk lessen te volgen bij een theaterclub, dansschool, kunstatelier of muziekvereniging.

Daarnaast is de Stadjerspas webshop voor kinderen interessant voor kleinere bijdragen. Er is een kortingsbon ter waarde van €20,- die eenmalig voor elke cursus ingezet kan worden. En soms zijn er speciale acties. Let vooral op de website van Stadjerspas. Via de speciale sleutelhanger of app kan de korting ingezet worden. Zie ook: Met Stadjerspas korting bij VRIJDAG.

Voor volwassenen in de stad Groningen

Stadjerspas webshop volwassenen biedt een kortingsbon ter waarde van €20,- die eenmalig voor elke cursus ingezet kan worden. En soms zijn er speciale acties. Let vooral op de website van Stadjerspas. Wie in aanmerking komt heeft van de Gemeente Groningen een sleutelhanger ontvangen of op de mobiele telefoon de app ter beschikking waarmee de korting gebruikt kan worden.

Voor kinderen in de provincie Groningen

Stichting Leergeld

Stichting Leergeld biedt in 200 gemeenten financiële hulp, zodat kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar kunnen meedoen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten.

Instrumenten huren

Bij het nationale Muziekinstrumentenfonds kunnen leerlingen - met het vereiste niveau – een instrument lenen. De collectie van het NMF bestaat uit violen, alten, celli, bassen, harpen en vleugels, een fortepiano en strijkstokken. Moderne en authentieke instrumenten. Geen blaasinstrumenten dus, de reden daarvoor is de relatief lage aanschaf waarde en de mogelijkheid voor blazers om hun eigen instrument aan te schaffen. Eventueel met behulp van een lening via Cultuur-Ondernemen.

Sinds 01-01-2010 is het NMF een samenwerking aangegaan met Cultuur-Ondernemen en zijn de bedragen van de cultuurleningen verhoogd. Kijk voor meer informatie op de website van het Muziekinstrumentenfonds (externe link) en Cultuur-Ondernemen (externe link).

Begin je met muziekles bij VRIJDAG, dan kun je bij ons meestal een instrument huren.  De instrumenten die te huur zijn en de manier waarop het werkt vind je hier: instrument huren of lenen.

 

Tip of klacht

VRIJDAG staat voor een optimale dienstverlening. Om die te kunnen bieden, horen we uiteraard graag hoe we je nog beter van dienst kunnen zijn. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je als cursist een klacht hebt of dat je ergens ontevreden over bent. Of dat je ons theater bezoekt, een online kaartje koopt en niet tevreden bent over de afhandeling.

Wat kun je doen?

We gaan ervan uit dat je in eerste instantie klachten over of problemen met de dagelijkse gang van zaken zoals facturering en administratie, in onderling overleg met de medewerker(s) in kwestie probeert op te lossen. Heb je een klacht over een docent, bespreek je ervaring dan eerst met die docent.

Lukt dat niet, of heb je een klacht waarmee je je niet rechtstreeks tot een medewerker wilt of kunt wenden, dan kun je je klacht per e-mail sturen naar tipofklacht@bijvrijdag.nl. Vergeet niet je telefoonnummer te vermelden zodat we contact met je kunnen opnemen voor eventueel overleg of om een toelichting te vragen.

Je krijgt een ontvangstbevestiging als eerste reactie op je mail. Met daarin de termijn waarbinnen jouw klacht wordt behandeld en wanneer je een reactie kunt verwachten.

Termijn van antwoord

Je kunt erop rekenen dat we jouw tip of klacht binnen vier weken beantwoorden.

Registratie en vertrouwelijkheid

We registreren de klacht en bewaren deze. Zo maken we elk jaar een overzicht van het aantal en soort klachten dat we hebben ontvangen en onze reactie daarop. Je kunt erop rekenen dat wij je klacht vertrouwelijk behandelen. Je naam komt niet voor in het jaarlijkse overzicht. Als we de klacht intern bespreken met de betreffende docent, stellen we je daarvan op de hoogte.

Inschrijven

Voor iedere cursus, opleiding of workshop die je wilt volgen moet je je afzonderlijk aanmelden via deze site of met een inschrijfformulier. Formulieren zijn verkrijgbaar bij de recepties aan de Walstraat, Noorderbuitensingel en de Sint Jansstraat. Onvolledig ingevulde of niet ondertekende papieren inschrijfformulieren nemen we niet in behandeling. Inschrijven voor een gedeelte van een workshop of cursus is niet mogelijk. Voor inschrijvingen tot 18 jaar is de handtekening van een ouder of verzorger nodig. Met de ondertekende inschrijving ga je akkoord met de Algemene voorwaarden, ongeacht of de aanmelding schriftelijk of via internet plaatsvindt.

Inschrijvingen voor cursussen, workshops en opleidingen zijn altijd geldig voor de aangegeven duur van de activiteit. 

Wij erkennen geen buitengewone omstandigheden op basis waarvan een leerling tussentijds kan worden uitgeschreven.

Inschijving muziekles wordt automatisch verlengd

Alleen voor muzieklessen, bands, orkesten, ensembles en koren wordt je inschrijving automatisch verlengd. Je schrijft je in voor de duur van een half lesjaar: 5 maanden. Tenzij het seizoen nog minder dan 5 maanden duurt. In dat geval geldt het aantal overgebleven maanden. Daarna kun je per maand opzeggen.

Zie verder de algemene voorwaarden.

 

Voor sommige cursussen/lessen is er een wachtlijst. De plaatsing op een wachtlijst is vrijblijvend en kosteloos. We raden aan om je altijd in te schrijven, dus ook als je weet dat er een wachtlijst is, omdat we in principe plaatsen op volgorde van inschrijving. Voor meer informatie of vragen kun je altijd mailen naar doen@bijvrijdag.nl.

Het aantal plaatsen in de activiteiten is beperkt. Het is dan ook raadzaam om je op tijd in te schrijven. Inschrijvingen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

Na inschrijving voor een workshop, cursus of opleiding krijg je eerst een schriftelijke bevestiging. Zodra zeker is dat de activiteit doorgaat - of dat er nog plaats is - krijg je een uitnodiging thuis gestuurd. Daarnaast krijg je een factuur waarop de prijs en wijze van betaling staat.

Wil je een inschrijving annuleren dan gelden de volgende regels:

 • annuleren kan uitsluitend door een schriftelijke verklaring naar de centrale administratie te sturen: Administratie, VRIJDAG, Postbus 1633, 9701 BP Groningen of een e-mail naar doen@bijvrijdag.nl
 • tot twee weken voor aanvang van de activiteit is afmelding kosteloos
 • vanaf twee weken voor aanvang van de activiteit ben je het gehele cursusbedrag verschuldigd
 • nadat een activiteit is gestart, is restitutie niet meer mogelijk.

VRIJDAG heeft het recht:

 • een activiteit te annuleren bij onvoldoende belangstelling
 • een activiteit door andere docent(en) te laten geven dan vermeld
 • noodzakelijk geachte programmawijzigingen aan te brengen 

Wanneer er veranderingen zijn of als een activiteit niet door gaat krijg je hiervan bericht.

Online kaartverkoop

Heb je online entreekaarten besteld en betaald? Als je betaling is geaccepteerd is het 100% zeker dat de kaarten ook automatisch zijn gemaild naar het adres van je account. Per kaart een bijlage die je print en meeneemt of bewaart op je telefoon (pdf). Zie je de mail niet binnen 10 minuten, kijk dan in je mailbox in de map waarin ongewenste mail of spam komt. Ongetwijfeld vind je de mail met de kaarten daar.

Veel plezier gewenst met de voorstelling.

 

Om je inschrijving voor een cursus, workshop of opleiding goed te kunnen verwerken hebben we jouw naam en adresgegevens nodig. Ook je geboortedatum, omdat de prijs van je leeftijd afhangt.

Wij bieden alle cursisten en andere amateurkunstenaars de mogelijkheid hun werk te tonen op de website. Daarvoor is een profiel noodzakelijk. Je bepaalt zelf - door een vinkje aan te zetten - of je het profiel openbaar maakt. Je kunt dat nu op ieder door jou gewenst moment doen, zonder tussenkomst van ons. Doe je dat niet dan blijft het onzichtbaar.

Koop je online entreekaarten, dan is het belangrijk dat we je kunnen bereiken, stel dat de voorstelling of het concert onverhoopt niet doorgaat. De geboortedatum gebruiken we niet bij bestellingen van tickets.

We werken aan de mogelijkheid om per bestelling van tickets de noodzakelijke persoonsgegevens in te vullen, zonder een account aan te maken. Overigens kun je ook bij de Stadsschouwburg of Oosterpoort geen kaarten bestellen zonder een account aan te maken.

Voordelen van het account

Met dit account kun je het volgende doen:

 • Sneller online entreekaarten kopen voor concerten en voorstellingen;
 • Eenvoudig online inschrijven voor een cursus, workshop, opleiding;
 • Je eigen profielpagina op bijvrijdag.nl maken. Daarop kun je eigen werk tonen en je kunt evenementen zoals exposities of optredens in de online agenda voor amateurkunst plaatsen om bezoekers te werven, jezelf of jouw band, koor, toneelvereniging, dansgroep te profileren.

Om online entreekaarten te kopen of je in te schrijven voor een activiteit bij VRIJDAG moet je eerst een account aanmaken. Daarbij is het verplicht om je geboortedatum in te vullen. Die hebben we nodig voor de cursusadministratie, omdat de prijs afhankelijk is van je leeftijd. Voor bestellingen van tickets gebruiken we de geboortedatum niet, maar is het is verplicht veld, omdat anders de cursusadminstratie niet goed verloopt. Er is maar één type account.

We werken aan de mogelijkheid om per bestelling van tickets de noodzakelijke persoonsgegevens in te vullen, zonder een account aan te maken. Overigens kun je ook bij de Stadsschouwburg of Oosterpoort geen kaarten bestellen zonder een account aan te maken.

Inschrijven via een papieren formulier

Wil je geen account aanmaken, dan kun je je ook inschrijven voor een activiteit met een formulier dat je aan de Walstraat of aan de Sint Jansstraat kunt afhalen.

Tickets kopen aan de kassa

Je kunt ook tickets kopen aan de receptie van VRIJDAG Sint Jansstraat 7. Op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

 

 

Voorverkoop tickets aan de kassa

Je kunt ook vooraf tickets kopen aan de receptie van VRIJDAG Sint Jansstraat 7. Op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 uur tot 12.00 uur.

En natuurlijk aan de kassa, kort voordat de voorstelling of het concert plaatsvindt. Het kan zijn dat de kaarten dan zijn uitverkocht.

Helaas is restitutie van gekochte tickets is niet mogelijk. Dit geldt voor zowel e-tickets als gekochte kaarten op locatie. 

Lessen

Wanneer je instrumentale les of zangles neemt, kies je nu eerst hoeveel tijd je aan muziekles wilt en kunt besteden: 15, 20 of 30 minuten les per week. Daaraan hangt een prijskaartje. Kies je voor 15 minuten les per week dan kun je, als je individuele les wilt, ook eens per 2 weken een half uur les krijgen of eens per maand een uur. Is er iemand anders die hetzelfde wil als jij, dan kun je samen elke week een half uur les krijgen. Als er vier mensen zijn die graag samen leren, kun je met zijn vieren een heel uur per week les krijgen. Het werkt ook zo als je uitgaat van 20 of 30 minuten les per week. Hoe je het aanpakt, bespreek je met je docent en is afhankelijk van de wens en de mogelijkheden om samen te spelen en de lesvorm die jou zelf het meeste oplevert met het oog op jouw eigen leerproces.

Bij afwezigheid van een docent wordt de les zo mogelijk vervangen. In overleg met docent en cursisten kan ook besloten worden een uitgevallen les op een later tijdstip in te halen.

Voor muziek en vocale lessen geldt dat je recht hebt op minimaal 35 lessen als je een jaarcursus volgt en daarbij wekelijks les hebt. Krijg je, door afwezigheid van de docent, minder dan 35 lessen, dan ontvang je voor elke uitgevallen les restitutie van het lesgeld. Heb je eens per twee weken les, dan geldt deze regel naar rato.

 

Als je ziek bent of door een andere oorzaak niet kunt deelnemen aan de les, dien je je voor aanvang van de les telefonisch af te melden:

050 3051400

Verhindering van de cursist geeft geen recht op restitutie of het volgen van een extra les.

Tijdens de vakanties vervallen de reguliere lessen. De eerste zaterdag van elke vakantie wordt er wel gewoon les gegeven. Let op onze website, want er zijn regelmatig speciale vakantieactiviteiten.

Samenspel is de basis voor muziekles bij VRIJDAG.  Muziekles op een instrument of zangles is voor leerlingen tot 21 jaar daarom bij VRIJDAG altijd onderdeel van een pakket: het Muziek Compleet pakket. Het Muziek Compleet pakket geeft je recht op: 10 maanden instrumentale les - inclusief de VRIJDAGmuziekmaand - onbeperkt kiezen uit ons uitgebreide samenspel en -zangaanbod en gratis gebruik van de VRIJDAG oefenruimtes. Tijdens de speciale VRIJDAGmuziekmaand vervangen we de reguliere lessen door projecten met unieke samenspelmogelijkheden.

Je kunt kiezen uit drie pakketten: 15, 20 of 30 minuten les per week. De tijd kun je stapelen. Na je aanmelding overlegt jouw docent met je in welke vorm en met welke regelmaat je les krijgt. Wat je gaat doen hangt af van jouw leerwens. Jij hebt daar samen met je docent het beste zicht op. Verandert je behoefte in de loop van het jaar, dan kunnen jullie samen jouw lesplan aanpassen. Je schrijft je in voor de duur van een half lesjaar: 5 maanden. Tenzij het seizoen nog minder dan 5 maanden duurt. In dat geval geldt het aantal overgebleven maanden. Daarna kun je per maand opzeggen. Zie de algemene voorwaarden.

Jazeker, je kunt bij ons een oefenruimte bij de VRIJDAG muziekschool aan de Sint Jansstraat 7 gebruiken. Voor leerlingen met een Muziek Compleet pakket is dat gratis. Prijzen voor oefenruimtes en de manier waarop het werkt vind je hier.

 

Ja een proefles is gratis. In de folder voor het najaar 2016 staat per ongeluk dat een proefles muziek €15,- kost. Een foutje dus.

Vragen stellen

Cursusaanbod

Heb je een vraag over het activiteitenaanbod, de inhoud van een cursus, of een cursus doorgaat et cetera?

Stuur een e-mail naar doen@bijvrijdag.nl of bel 050 3051400

Algemene vragen, parkeren, ziekmelden

Mail naar receptie@bijvrijdag.nl of telefoon 050 3051400

Cultuur in de klas

Wil je meer weten over het aanbod voor cultuureducatie bij VRIJDAG, neem dan contact op via cultuureducatie@bijvrijdag.nl of bel met Suze Oude Munnink 0629493943

Feestje organiseren

Je kunt leuke feestjes organiseren bij VRIJDAG. Mail naar feestje@bijvrijdag.nl of bel 050 3051400

Amateurkunst en Pop Groningen

Mail naar receptie@bijvrijdag.nl of telefoon 050 3051400

 

 

Prijzen en betaling

De prijs van een cursus is vermeld bij de cursus op de site. Betaling is mogelijk d.m.v.:

 • automatische incasso
 • contante betaling of pin (werkdagen 9.00 - 17.00 uur bij de receptie aan de Walstraat of de Sint Jansstraat)
 • overschrijving van het cursusgeld kan op: rekeningnummer NL52 RABO 0148 8450 37 t.n.v. VRIJDAG onder vermelding van het factuurnummer en de naam van de cursist.

Bij een betalingsachterstand nemen we een nieuwe inschrijving niet in behandeling en kan je de toegang tot de lessen worden ontzegd.

 • Betalen in termijnen is alleen mogelijk als je gebruik maakt van automatische incasso.
 • Cursussen en workshops van vijf weken of minder moeten in één keer worden betaald.
 • Cursussen van ten minste zes weken kunnen in termijnen worden betaald. Het aantal termijnen hangt af van het aantal maanden dat de cursus duurt.

 

LET OP

Vertraging bij automatische incasso door Europese regels

We ervaren op dit moment problemen bij het innen van de cursusgelden door middel van automatische incasso. Door de nieuwe Europese regelgeving voor de automatische incasso (SEPA) worden veel incasso-opdrachten die we naar de bank sturen, afgewezen. Dit treft niet alleen ons, het is een algemeen probleem waarmee meer bedrijven kampen. Incassering van het cursusgeld loopt hierdoor vertraging op.

Uitleg termijnen automatische incasso

Betaal jij in termijnen door middel van automatische incasso? De betaaltermijnen (incasso) en het bedrag per termijn dat je betaalt, worden verdeeld over het aantal maanden in de periode zolang de cursus of les duurt. Door de vertraging kan het zijn dat er twee incassotermijnen in een keer zijn afgeschreven. Of dat we het aantal termijnen hebben verminderd, waardoor het bedrag per keer hoger is. We realiseren ons dat dit voor jou hinderlijk is, maar zien geen andere mogelijkheid om het juiste bedrag te innen.

De cursus- en financiële administratie van VRIJDAG doen er alles aan om deze zaken zo snel mogelijk op orde te brengen. Onze welgemeende excuses voor het ongemak.

Mocht je nog vragen hebben – neem dan gerust contact op met de financiële administratie, financieel@bijvrijdag.nl.

In de cursusprijzen voor beeldende kunst zijn materialen inbegrepen. In bijzondere omstandigheden, of bij meer dan gemiddeld gebruik, brengt VRIJDAG extra materiaalkosten in rekening.

Provincie Groningen

Stichting Leergeld biedt kansen aan kinderen in de leeftijd van 4 tot 18 jaar om te kunnen deelnemen aan binnen- en buitenschoolse activiteiten. Gezinnen met inkomsten rond het bijstandsniveau of iets daarboven, kunnen bij Stichting Leergeld informatie opvragen omtrent het verkrijgen van financiële steun ten behoeve van culturele vorming. Zie de website van Stichting Leergeld. 

Stad Groningen

In de stad is het Jeugdcultuurfonds het aanspreekpunt!

Voor mensen met een Stadjerspas sleutelhanger staan er speciale aanbiedingen op Stadjerspas.nl. Vooral korte activiteiten die (bijna) gratis zijn en een standaard korting van €20,- op een cursus of workshop. Ook is er €5,- korting op één theatervoorstelling of concert per jaar.

Prijzen lessen, cursussen en workshops muziek

De prijzen voor lessen muziek zijn afhankelijk van de leeftijd in verband met de BTW die de overheid vraagt voor muzieklessen voor deelnemers vanaf 21 jaar. Daarom kies je op deze website bij muziekles eerst voor de leeftijdsgroep, daarna zie je de prijs.

Omdat we samenspelen voor iedereen binnen bereik willen brengen, zijn de tarieven om mee te doen aan bands, orkesten, ensembles en koren zo laag mogelijk. Ook voor mensen die daarnaast geen muziekles bij VRIJDAG hebben.

Alle leerlingen beneden 21 jaar met een Muziek Compleet Pakket, mogen zonder dat het iets extra kost meedoen aan de bands, orkesten, koren en ensembles.

Het overzicht van de prijzen voor muziekles vind je hier: Tarieven muziekles.

 

 

 

 Het kan zijn dat je de rekening nog niet gezien hebt en je afvraagt waar hij blijft. Of waarom er nog geen automatische betaling is afgeschreven. Daarom deze uitleg over de gang van zaken.

Nieuw ICT programma voor inschrijvingen hapert

We zijn blij met elke inschrijving. Alle inschrijvingen worden geregistreerd in ons nieuwe cursusadministratieprogramma. Het programma doet echter niet precies wat het behoort te doen: ons overzicht verschaffen en automatisch factureren mogelijk maken. Nu komt er veel handwerk aan te pas. Veel facturen worden of zijn (te) laat verstuurd. De facturen voor de kindercursussen zijn nog niet klaar.

Vertraging bij automatische incasso door Europese regels

We ervaren ook problemen bij het innen van de cursusgelden door middel van automatische incasso. Velen van jullie hebben aangegeven per automatische incasso te willen betalen. Door de nieuwe Europese regelgeving voor de automatische incasso (SEPA) worden veel incasso-opdrachten die we naar de bank sturen, afgewezen. Dit treft niet alleen ons, het is een algemeen probleem waarmee meer bedrijven kampen. Incassering van het cursusgeld loopt hierdoor vertraging op.

Uitleg termijnen automatische incasso

Betaal jij in termijnen door middel van automatische incasso? De betaaltermijnen (incasso) en het bedrag per termijn dat je betaalt, worden verdeeld over het aantal maanden in de periode zolang de cursus of les duurt. Door de vertraging kan het zijn dat er twee incassotermijnen in een keer zijn afgeschreven. Of dat we het aantal termijnen hebben verminderd, waardoor het bedrag per keer hoger is. We realiseren ons dat dit voor jou hinderlijk is, maar zien geen andere mogelijkheid om het juiste bedrag te innen.

De cursus- en financiële administratie van VRIJDAG doen er alles aan om deze zaken zo snel mogelijk op orde te brengen. Onze welgemeende excuses voor het ongemak.

Mocht je nog vragen hebben – neem dan gerust contact op met de financiële administratie, financieel@bijvrijdag.nl.

Profiel aanmaken op de website

Iedereen die een account aanmaakt op bijvrijdag.nl kan dat profiel openbaar maken, ofwel publiceren. Standaard zijn accounts onzichtbaar, om de privacy te beschermen. Je moet bewust een vinkje aanzetten om je profiel openbaar te maken. Zie de eerste vraag, op de plaats waar je jouw gegevens invult: publiek profiel ja/ nee.

Uitgebreide uitleg over openbaar profiel aanmaken, evenement op de agenda zetten, eigen werk tonen.