Killaars - Lezingenserie NJ 2017 Stof

Lezingenserie Stof

VRIJDAG organiseert dit najaar de lezingenserie Stof. Tijdens vier lezingen delen vier kunstenaars hun visie op het gebruik van textiel in de hedendaagse kunst.

Het woord stof in de titel betekent zowel materie als textiel. Elk materiaal heeft zijn specifieke eigenschappen, mogelijkheden en associaties. De in een kunstwerk toegepaste materialen en bewerkingswijzen dragen sterk bij aan de inhoud en betekenis van het werk.

Textiel of textielachtige materialen hebben, anders dan bijvoorbeeld verf of brons, de bijzonderheid dat ze ons in ons dagelijks leven ook bijna letterlijk dicht op de huid zitten. Van de wieg tot het graf, in kleding en bekleding.

Beeldende kunstenaars en vormgevers maken gebruik van de specifieke eigenschappen van textiel, op zowel sculpturale als tekenachtige wijze en in zowel toegepast als autonoom werk.

Barbara Polderman | 12 oktober 2017 | 20.00 uur

Polderman klein

Barbara Polderman (1971) werkt vanuit Arnhem gestaag aan een groeiend oeuvre van sculpturen, wandkleden en collages. De collages vormen het uitgangspunt voor de wandkleden, die een verrassende tactiliteit hebben.

Haar beelden zijn gedachten die vorm krijgen in verstilde stoffen, aaneen genaaid, overheen geborduurd, combinaties van alle mogelijke materialen. Dieren hebben steevast een bijzondere rol in haar werk, maar meestal niet als dier.

Meer informatie of kaarten bestellen voor de lezing van Barbara Polderman.

Fransje Killaars | 9 november 2017 | GEANNULEERD

Killaars klein

De lezing door Fransje Killaars op 9 november gaat helaas niet door.

Karin van Dam | 7 december 2017 | 20.00 uur

Van Dam klein

Karin van Dam (1959) studeerde aan de Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch en woont en werkt in Amsterdam.

Van Dam is bekend om haar installaties die ze ziet als ruimtelijke tekeningen waar men als het ware doorheen kan lopen. Van Dam maakt naast textiel gebruik van rubber en plastic en andere materialen die iedereen kent, maar met een nieuwe functie.

Meer informatie of kaarten bestellen voor de lezing van Karin van Dam.

Berend Strik | 18 januari 2018 | 20.00 uur

Strik klein

Berend Strik (1960) groeide op in Nijmegen en woont en werkt in Amsterdam.

Strik heeft gewerkt in diverse disciplines, maar is het meest bekend om zijn geborduurde werken. Hiervoor nam hij aanvankelijk gevonden materialen als uitgangspunt. In zijn recentere werk dienen vaak door hemzelf gemaakte foto's tijdens zijn reizen als basis. Strik borduurt over het originele beeld en voegt stukken van stof toe.

Meer informatie of kaarten bestellen voor de lezing van Berend Strik.

Aanmelden

Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar doen@bijvrijdag.nl. De entree per lezing bedraagt 7,50 euro. Studenten en cursisten bij VRIJDAG betalen 5 euro per lezing. De lezingen vinden plaats aan onze locatie aan de Walstraat 34 in Groningen.

Foto: Fransje Killaars