Kunst op Stee

Jukebox Voor Ouderen

 

Kunst op Stee 

Actieve kunst en cultuur voor ouderen in Groningen
 
Het actief bezig zijn met kunst en cultuur is voor iedereen en dus ook voor ouderen, een belangrijke en vooral plezierige leuke manier om jezelf te (blijven) ontwikkelen. Actieve cultuurparticipatie doet een beroep op je creativiteit en fantasie, je ontmoet andere mensen, het biedt nieuwe inzichten en perspectieven en het vergroot zo je wereld. Cultuurparticipatie kan bijdragen aan een groter gevoel van eigenwaarde en levensgeluk.  De maand april stond in 2017 grotendeels in het teken van kunst  en cultuur voor ouderen.
Het was het debuut van Kunst op Stee. Met als doel activiteiten te bundelen en deze bij een specifieke doelgroep aan te prijzen, namelijk ouderen. In de hoop ouderen kennis te laten maken met kunst- en cultuur in de buurt maar ook een beetje met elkaar. 
 
De agenda heeft in allerlei zorgcentra, buurthuizen en instellingen op tafel gelegen. We mochten op Radio Noord het project aanprijzen en mensen uitnodigen om deel te nemen. Ook kregen we de kans om in verschillende weekbladen terecht te komen met een verwijzing naar de agenda. Men kon in april genieten van een rondleiding bij het NNT, een lezing over de stad Groningen, een bezoek aan de Fraeylemaborg, een haakcafé in de bibliotheek, maar ook een scootmobielentocht langs kunst in Hoogezand georganiseerd door de POSO. Een prachtige fotoserie van deze laatste activiteit kun je hier bekijken. 
Ook is de Jukebox 2.0 tot leven gekomen. Een project waarbij een jukebox wordt gevuld met liedjes en herrineringen van vroeger, en deze vervolgens op reis gaat door de provincie. De Jukebox 2.0 komt binnenkort in alle bibliotheken in de provincie Groningen, de agenda hiervan zal op deze pagina te zien zijn. 
 
Een eerste keer van een project is altijd uit proberen wat wel werkt en wat niet werkt. Volgend jaar hopen we een soortgelijk project te doen, maar dan in een andere vorm. Wij hopen weer een manier te kunnen vinden om ouderen te betrekken bij al het mooie kunst en cultuur wat Groningen te bieden heeft.
Mocht u nog vragen of opmerkingen hebben over dit project, stuur gerust een mailtje naar geesje.oostland@bijvrijdag.nl.