profiel foto van Wia van Dijk

Wia van Dijk

Beeldend kunstenaar & docent beeldend werken.


Denken en voelen


Opleiding 
Ik ben opgeleid aan de Academie voor beeldende kunsten Minerva te Groningen, met als afstudeerrichting schilderen en ruimtelijk werken. 


Lesgeven bij VRIJDAG
Wat voor mij het lesgeven bij VRIJDAG bijzonder maakt is de aanwezigheid van meerdere beeldende disciplines in één gebouw. Het nodigt uit tot interdisciplinair werken. Voor de ruimtelijke lessen in het kader van ‘Van idee tot verbeelding’ die ik op de maandagmiddag geef, wordt hier volop gebruikt van gemaakt. Ik merk dat het desbetreffende deelnemers uitdaagt en dat het op verschillende wijze ruimte geeft binnen het beeldend proces.


Trots op!
Er zijn verschillende dingen m.b.t. het lesgeven waar ik blij mee ben o.a. de tentoonstelling van de beeldhouwgroep ‘Van idee tot verbeelding’ welke aan het einde van ieder cursusjaar het beeldend proces en de resultaten toont. Lopend door deze presentatie geniet ik van de verscheidenheid, het individuele karakter van de werken en de intensiteit van het geheel.

Favorieten
Ik heb vele favorieten op muziek gebied. As ik er één moet noemen dan kies ik voor Laurie Anderson. Haar experimenteren met geluid, het samenvoegen van klassieke elementen met de hypermoderne elektronische sound, geven haar muziek een bijzonder ruimtelijke karakter. In haar vroege carrière was zij een beeldhouwster die toen al experimenteerde met objecten en geluidsculpturen. Op schildergebied is Vermeer mijn favoriet vooral door zijn kleurgebruik en de helderheid in vorm en compositie. Ook het werk van de hedendaagse Amerikaanse beeldend kunstenaar Laurie Owens intrigeert mij. In haar schilderwerk is het vooral de ongedwongen wijze waarop zij kunststijlen en culturen samenbrengt. Anish Kapoor (beeldhouwer) is voor mij de Brancusi van deze tijd. Zijn werken zijn groots en fascineren mij enorm. Doordat ze vooral een beroep doen op de ervaring en een synthese laten zien tussen geest en materie, tussen denken en voelen.


Meer beeldende kunst
Naast het lesgeven bij VRIJDAG geef ik twee dagdelen les aan studenten beeldende therapie in Leeuwarden. De overige tijd werk ik zoveel mogelijk op mijn atelier aan eigen werken, ruimtelijke of twee dimensionaal, in opdracht of eigen initiatief. Voor de overdracht is mijn eigen beeldende ontwikkeling van belang, dit houdt mij scherp en mede hierdoor kan ik processen van anderen gemakkelijker aanvoelen. In Groningen zijn uitgevoerde werken in opdrachten te zien o.a. bij het Harmoniecomplex en het Cascade gebouw. Ook buiten Groningen kun je op verschillende locaties in de openbare ruimte werk van mij tegenkomen. In de zomermaanden zijn er o.a. nieuwe beelden van mij te zien in het beeldenpark de Anningahof te Zwolle.