profiel foto van Peter Deelman

Peter Deelman

Functie docent edelsmeden 


Opleiding
Ik ben opgeleid aan de Vakschool in schoonhoven. Daar heb ik gestudeerd onder Cor Mandjes, Lily Tsarik en Willem Honing. Daarna ben ik in de praktijk ben ik opgeleid door Peter de Wit en Margaret Sandström in Zweden.


Lesgeven bij VRIJDAG
Wat ik het leukste aan lesgeven bij VRIJDAG vind ik de variatie in cursisten. In de groep is er namelijk sprake van niveau verschillen waardoor er een interessant gezelschap ontstaat. VRIJDAG biedt mij de vrijheid om een eigen cursusopbouw te maken waardoor er voldoende mogelijkheid is om te blijven differentiëren. Per cursist kijk ik hoe ik ze kan uitdagen en begeleiden met datgene waar ze zelf toe in staat zijn en wat zij persoonlijk willen leren. Mensen komen voor hun plezier en ontspanning. Ik vind het dan ook belangrijk om dat te bieden inplaats van hen te vermoeien met technische moeilijkheden.


Trots op!
Ik ben het meest trots op de mogelijheid die VRIJDAG heeft geboden om een zwaar slecht horende man mee te laten doen aan de cursus. Deze man had eigenlijk niet voldoende geld maar omdat er een andere cursist uitviel heb ik er voor kunnen zorgen dat deze man zijn plaats kon in nemen. Ook ben ik trots op de cursisten die ieder jaar zeggen te stoppen maar toch altijd terug komen.  


Favorieten
Een voorbeeld voor mij is Peter de Wit. Met hem heb ik in Zweden gewerkt. Hij maakt dingen in een bepaalde stijl die mij er aanspreekt. Voor wie ik ook bewondering heb is Willem Tredgett, een vriend van mij


Meer beeldende kunst
Thuis heb ik een werkplaats waar ik af en toe nog nieuw werk voor klanten maak. Incideteeel voer ik nog repaties uit voor mensen uit mijn omgeving.
Op dit moment geef ik ook les in het voortgezet speciaal onderwijs. Daar deed ik laatst een cursus en die zij mochten afsluiten met een sieraad of een beeldhouweerk of iets anders. Zo ben ik met die kinderen bezig met mijn vak. 

Doe mee met Peter Deelman