profiel foto van Paul Martijn

Paul Martijn

Docent Vooropleiding Academie Minerva


Panta Rhei, alles stroomtOpleiding
Academie Minerva Groningen, richting ruimtelijk ontwerp met specialisatie theatervormgeving

Lesgeven bij VRIJDAG
Het leukste aan lesgeven vind ik het inhoudelijk werken met enthousiaste mensen die graag alles willen weten over de Academie. Ik vind het een uitdaging ze te begeleiden in hun zoektocht en creactieve proces. Ik ben tevreden na afloop van een cursus als ik het gevoel heb dat ik er alles uit heb gehaald wat er in zit, als de lessen met plezier worden gevolgd door de leerlingen en we positieve reacties krijgen op het lesprogramma van de voorlopleiding. Het percentage van mensen die van de vooropleiding komen en aan worden genomen op Minerva is denk ik zo’n 60%. Vooral in het eerste jaar van de Academie hebben de oud leerlingen van de voorlopleiding een voorsprong op ander studenten omdat de manier van werken op de voorlopleiding sterk overeenkomt met de manier van werken op de Academie. Ze zijn dan bijvoorbeeld al gewend om een portfolio bij te houden en inspiratiebronnen te noemen.

Trots op!
Ik ben trots op het programma van de voorlopleiding en de positieve feedback die we daarop krijgen van leerlingen, als leerlingen zeggen dat de opleiding hun ogen geopend heeft. Wat mijn eigen werk betreft ben ik trots op de voorstellingen waarvan ik de theatervormgeving deed, maar dat is altijd van voorbijgaande aard. Ook ben ik trots op de Academie Minerva prijs die ik heb gewonnen toen ik zelf eindexamen deed en ben ik destijds genomineerd voor het Hendrik de Vries Stipendium.

Favorieten/voorbeelden
Favorieten zijn er zoveel. Ik hou van het werk van Cristo omdat zijn procesmatige manier van aanpakken en sociale interactie en presentatie van projecten me aanspreekt. En van schrijver Samuel Beckett om zijn absurditeit en soms ook wel uizichtloze beklemmende teksten.

Meer
Inmiddels ben ik bijna fulltime docent en heb ik niet zoveel ruimte meer voor eigen werk. Ik doe nog wel eens projecten naast het lesgeven, zo richte ik onlangs nog een winkel en exposities in.

Doe mee met Paul Martijn