Zing Zing 2016-8

Taal der muziek? Weet wat u zingt!

14 juli 2016

Zingen jullie regelmatig liederen in andere talen dan het Nederlands, maar is er niet altijd voldoende tijd om stil te staan bij de tekst? Willen jullie weten wie de dichter is en wat zijn/haar achtergrond is? Wat betekent het lied nu precies? Klopt onze uitspraak wel? Wat is er typisch Zweeds, Italiaans, Argentijns … aan dit lied? Dan is de “Weet wat u zingt”-service van de Wetenschapswinkel Taal, Cultuur en Communicatie misschien iets voor jullie!

Wat is de “Weet wat u zingt”-service?

Studenten Europese talen van de Rijksuniversiteit Groningen buigen zich over liedteksten waar jullie mee aan de slag zijn of gaan. Zij maken een vertaling van de tekst en zoeken interessante achtergronden die jullie helpen om beter te begrijpen wat je zingt. Ook kunnen ze het koor helpen de uitspraak te verbeteren. In overleg met de dirigent wordt een korte workshop voorbereid die tijdens een koorrepetitie of tijdens een korendag uitgevoerd kan worden. In het voorjaar van 2015 heeft de RUG met de koren Femmes majeures, Kooriander, Focus Vocaal en De zingerij de eerste workshops uitgeprobeerd op het jubileum van Femmes majeures.

In 2016 hebben het concertkoor KOV, Jong vrouwenkoor Roxie en Kooriander van een workshop tijdens hun koorrepetitie genoten, waardoor een Duits, Spaans en Frans lied ineens veel meer zeggingskracht kregen.

Welke liederen komen in aanmerking?

Het gaat met name om liederen in het Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Zweeds, Russisch en Latijn. In sommige gevallen kunnen we ook studenten vinden voor andere talen. De muziekstijl of de tijd waarin het lied is ontstaan maken niet uit.

De studenten zijn nog geen professionele vertalers of workshopleiders, dus een open houding waarin ruimte is om van elkaar te leren, is noodzakelijk. Ter voorbereiding is het in ieder geval noodzakelijk één keer contact te hebben met de dirigent om de plannen en wensen door te spreken. Ook een eerste kennismakingsbezoek met het koor (bijv. tijdens een repetitie) is zeer plezierig. De ”Weet wat u zingt”-service is geen commerciële activiteit, maar omdat de studenten veel extra werk in deze opdracht steken (en ook bemiddeling tijd kost), vragen we een bijdrage van € 50 per uitgevoerde workshop.

Geïnteresseerd?

Lees hier meer over de "Weet wat u zingt”-service en meld je aan voor 1 oktober 2016, dan kan de workshop tussen eind november 2016 en het voorjaar van 2017 plaatsvinden.

terug naar overzicht