Animuis

Profiel van de maand

04 februari 2016

Animuis –  Amateurkunstenaar van de Maand Februari

Op de zolder van een karakteristiek pand in het hartje van Groningen heeft Animuis haar atelier. Een creatieve broedplaats waar ideeën vorm krijgen. Animuis bestaat iets meer dan een jaar en bestaat uit een samenwerking tussen Nynke Venema en Renske Zijlstra. Zij hebben elkaar ontmoet in de kunst en ontdekten dat hun interesses, nieuwsgierigheid en fascinaties erg op elkaar leken.

Opleiding

Nynke is fotograaf en filmmaker. Ze heeft de opleidingen Audio Visuele Vormgeving en Fotovakschool doorlopen. Sinds 2013 werkt Nynke als zelfstandig ondernemer. Vanuit haar onderneming Beeldschool is de passie voor animatie ontstaan.

Renske Zijlstra is Beeldend Kunstenaar en Sociaal Pedagoog. Zij heeft de opleidingen SPH en Academie Minerva doorlopen. Als Kunstenaar richt zij zich op film, fotografie en installatie.

Wat doet Animuis precies?

Animuis geeft workshops over de stop motion techniek. Stop motion suggereert beweging door iets beeld voor beeld op te nemen. Deze beelden zet je achter elkaar zodat er een filmpje ontstaat. Animuis organiseert workshops. De workshops worden ingeleid door een stukje theorie, waarna de cursisten zelf aan de slag gaan, met het doel hen creatief te laten denken.

Wat vinden jullie leuk aan je werk?

Renske: 'Als je zelf ziet dat de cursisten het fantastisch vinden, hun enthousiamse!' Kinderen nieuwsgierig maken naar kunst en hen creatiever leren kijken geeft een goed gevoel, maar voelt ook wel een beetje als een doel. Volgens Renske en Nynke mist dit nu vaak in het reguliere onderwijs. Kinderen worden te weinig in contact gebracht met kunst en hun eigen creativiteit.

Wat is jullie ambitie?

Nynke en Renske zouden nog graag een keer een stop motion film maken. Ze zijn zo druk met het ontwikkelen en begeleiden van workshops, dat eigen werk wat naar de achtergrond dreigt te verdwijnen. Het streven is om in juli 2016 hun eigen stop motion film aan te leveren bij het animatiefestival KLIK! in Amsterdam. Daarnaast zouden ze graag in de regio een stop motion bolwerk willen opbouwen.

Waar zijn jullie trots op?

Het meest trots zijn Nynke en Renske op het overbrengen van creativiteit aan anderen en het enthousiasme dat daaruit ontstaat. Ook op hun zelf ontworpen logo, dat in het geheel bestaat uit bestaande voorwerpen (snoepjes, een veter, breipennen, knoopjes etc.), zijn ze met recht trots!

Sinds wanneer hebben jullie een profiel online staan en wat hebben jullie daar tot nu toe aan gehad?

Het profiel van Animuis staat nu enkele maanden online. Zij hebben onlangs via de agenda pagina van VRIJDAG een aanmelding voor een workshop binnen gekregen!

Wat vinden jullie van de dienstverlening van VRIJDAG amateurkunstondersteuning?

De deskundigheidsbevorderende workshops die door VRIJDAG worden georganiseerd worden erg op prijs gesteld, met name de workshop fondsenwerving. Ook de informatiebijeenkomst voor de MAK (Maand van de Amateurkunstenaar) die op maandagavond 22 februari a.s. wordt gehouden, staat in de agenda genoteerd. Het is fijn om een baken te hebben waar je met je vragen terecht kunt.

Wil jij meer weten over de workshops die Animuis verzorgt? Neem dan een kijkje op de website van Animuis of stuur haar een mailtje

Klik hier voor meer informatie over de Amateurkunstenaar van Maand door VRIJDAG.  

 

terug naar overzicht