Landelijke primeur! 3D Kloosterwandeling in Aduard

15 september 2015

Klooster Aduard 3.1

Zaterdag 19 september is er een groot dorpsfeest in het kloosterdorp Aduard.

Een feest in Middeleeuwse sferen met muziek, theater, eten, drinken, wandelen en (streekproducten)markt. Hiermee wordt de eerste projectfase van het Nieuwe Wonder van Aduard afgerond.  Met vele partijen is in de afgelopen jaren hard gewerkt om de rijke kloostergeschiedenis van Aduard weer zichtbaar te maken. Uniek is het gebruik van 3D-technieken om het Middeleeuwse klooster weer digitaal tot leven wekken. Met het project willen de inwoners en de gemeente Zuidhorn meer toeristen naar het dorp te trekken.

Opening digitale kloosterwandeling

Door het dorp komt een twee kilometer lange wandelroute rond het voormalig kloosterterrein. Op de route staan zeven kunstwerken en informatieborden. Met een gratis 3D-app wordt er contact met de kunstwerken gemaakt waardoor het klooster digitaal tot leven komt. Dit wonder komt tot stand met de modernste 3D-technieken. De bezoeker kan met zijn smartphone of tablet 3D beelden van het klooster oproepen waarmee hij ongeveer 800 jaar terug in de tijd gaat. De bezoeker wordt hiermee de cameraman van het Middeleeuwse Aduard. In Aduard stond toen het grootste cisterciënzer klooster van Noordwest-Europa; dé bakermat van de Rijksuniversiteit Groningen.

Kloostertocht

Voorafgaand aan de opening vindt een verrassende kloostertocht plaats. Tweehonderd wandelaars lopen net als de monniken en pelgrims van Groningen naar Aduard. Onderweg genieten ze van theater, zang en muziek in middeleeuwse sferen. De tocht van dertien kilometer eindigt op het Kaakheem in Aduard waar het dorpsfeest plaatsvindt. De tocht wordt georganiseerd door de Wandelstichting Aduard en vormt de proloog voor de Tocht om de Noord.

Programma

Het programma voor deze feestelijke dag ziet er globaal als volgt uit:

10.30 uur: Ontvangst Martinikerkhof in Groningen

11.00 uur: Start kloostertocht van Groningen (vanaf Martinikerkhof) naar Aduard

13.00 uur: Opening dorpsfeest rond en op Kaakheem Aduard

13.15 uur: Welkom eerste wandelaars in Aduard

15.00 uur: Opening het Nieuwe Wonder van Aduard

17.00 uur: Einde dorpsfeest

 

Klik hier voor meer informatie! 

terug naar overzicht