Lab Molke, theater over sociale impact van actuele veranderingen in melkveehouderij

20 augustus 2015

Molke

“Ontplofte erven en boerentrots” kopte het Dagblad van het Noorden dit voorjaar. Welke verhalen liggen er verborgen achter de actuele veranderingen in de melkveehouderij? Voor welke keuzen staan familiebedrijven en hoe gaan ze daar mee om? Onder leiding van Titia Bouwmeester deden negen theatermakers in Friesland onderzoek naar de impact van het afschaffen van het melkquotum op familiebedrijven. Ze werkten mee met de melkveehouders en brachten dilemma’s van families in kaart. Tijdens de presentatie op zaterdag 29 en zondag 30 augustus spelen zij hun ervaringen terug aan boeren en belangstellenden. Een groot koor van amateurzangers verklankt de onuitgesproken emoties van de boeren en kleurt het Friese landschap.

De makers zijn benieuwd naar de visie van de bezoekers op dit actuele thema. Na de presentatie gaan ze graag met de bezoekers in gesprek hoe je door middel van theater en cultuurparticipatie de kloof tussen burgers en boeren kan overbruggen. Op basis van alle ervaringen en reacties maakt 5eKwartier in 2016 een grote locatievoorstelling over dit thema.

De presentaties zijn op zat 29 aug om 19.30 uur en zon 30 aug om 13.30 uur.  Locatie: Minicamping De Klompen / boerderij fam. Van Dijk, nummer 19, Nijhuizum. Kaarten kosten 12,50 euro en kunnen besteld worden via de site van Keunstwurk.

 

Lab Molke is onderdeel  van het community art programma De Reis van Culturele Hoofdstad 2018. Kunstenaars en theatermakers stellen in De Reis actuele onderwerpen aan de orde die in de Friese samenleving spelen. Daarnaast wil Keunstwurk garanderen dat er, nu en in de toekomst, voldoende expertise en draagvlak is voor community art projecten in Friesland. Hiervoor ontwikkelt ze in samenwerking met CAL-XL een onderzoeksmethodiek en een kaderopleiding voor kunstenaars en theatermakers. In mei zijn  talentvolle  makers geselecteerd die in najaar 2015 de kaderopleiding gaan volgen. Deze zomer doen een aantal makers onder begeleiding van het 5eKwartier ervaring op in Lab Molke. Meer informatie

terug naar overzicht