Kunstenaarscafe Foto 3 1140x 500

19 december: Kunstenaarscafé Robert van der Molen

30 november 2016

Aansprekende (Groningse) kunstenaars/ artiesten lichten hun werk toe in het Kunstenaarscafé. Daarnaast kan je in gesprek met de kunstenaar/artiest over je eigen werk voor professionele feedback
 
Naar aanleiding van de fototentoonstelling ‘Reitdiep’ van Fotoclub Westerkwartier staat het Kunstenaarscafé op 19 december 2016 in het teken van de Fotografie.
 
Robert van der Molen geeft een lezing over zijn project Veenkoloniën (foto) en bespreekt foto’s van aanwezigen.

VEENKOLONIËN 2013-2015

De fotoserie gaat over de Veenkoloniën en dan met name het grensgebied tussen Groningen en Drenthe. Het is een weids leeg landschap met een ruw karakter dat zowel rustgevend als ongemakkelijk kan zijn. Er gebeurt weinig en in de rust toch ook weer heel veel. Mijn focus lag tijdens het fotograferen op kenmerken van het gebied in vroeger tijden.

Zo is daar het paard dat refereert aan de scheepsjagers en de boot die inmiddels een ander uiterlijk heeft gekregen als destijds toen het paard hem door de kanalen moest trekken, nu ligt hij werkloos achter een huis, wachtend op betere tijden. De eenzame fietser waarvan je niet weet hoever die nog moet. De meeste scholieren worden nu door pa of ma gebracht met de auto. Dat was vroeger wel anders. De leegte heb ik ook willen benadrukken met werkloze objecten en machines soms wachtend op sloop, soms nog volop in bedrijf al lijkt dat niet zo. De portretten zijn van mensen die er wonen of gewoond hebben. 

Deze serie gaat over weggaan en weer thuiskomen. Je hebt de mensen die er blijven wonen en die wegtrekken naar een grotere stad. Sommige beschrijven of bezingen het gebied. Zie ook liedjesschrijver en zanger Bert Hadders en columnist/schrijver Herman Sandman. Zij waren ook een inspiratiebron voor mij. 

Aanpak

Ik ben vooral in het late najaar en vroege voorjaar op pad geweest toen er nog geen blad aan de toch al weinige bomen zat en de grond zwart was.  Zo was er letterlijk sprake van schoonheid zonder franje in mijn beleving.  Met de auto kamde ik het gebied keer op keer uit op zoek naar specifieke of opvallende zaken (dingen die enigszins wringen.) Mensen die ik dan tegenkwam zette ik op de foto. De foto's zijn geschoten met zwart/wit film, middenformaat camera.

 
Opgeven kan via amateurkunst@bijvrijdag.nl Meld je ook aan voor de fotobespreking (max. 3), er beperkt plaats.

LOCATIE VRIJDAG Walstraat 34, Groningen
 
DATUM Maandag 19 december
 
AANVANG 19.30 - 22.00u 
 

terug naar overzicht